Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:229, Did:0, useCase: 3


10 iemesli, kāpēc jāēd olas

Redakcija
Redakcija

Olas, kā izrādās, ir veselīgs, vērtīgs un mūsu organismam nepieciešams pārtikas produkts, kas jālieto uzturā ne tikai Lieldienās, bet gandrīz vai katru dienu.

1. Olas ir ļoti labas acīm. Saskaņā ar kādu no pētījumiem, vien vienas olas apēšana dienā var ievērojami mazināt makulas deģenerācijas (citiem vārdiem, acs patoloģijas, kuras rezultātā redze kļūst miglaina un atsevišķos gadījumos var iestāties aklums. Raksturīgāka vēlīnajā vecumposmā) risku. Lielākoties, tas tā ir tamdēļ, ka olas bagātīgi satur divu veidu antioksidantus: luteīnu un zeaksantīnu (zeaxanthin), kas ir nozīmīgi acu veselībai.

2. Citā pētījumā atklāts, ka ik dienu apēdot pa olai, iespējams nozīmīgi samazināt kataraktas risku.

3. Vienas olas sastāvā ir apmēram seši grami augstas kvalitātes proteīnu un deviņas cilvēka organismam nepieciešamas aminoskābes.

4. Saskaņā ar Hārvarda Sabiedriskās Veselības skolas (Harvard School of Public Health) pētījumu, nepastāv saistība starp olu lietošanu uzturā un sirds slimībām. Gluži otrādi – olās esošās vielas var palīdzēt aizkavēt sirdslēkmes un trombu veidošanos asinsvados.

5. Olas ir bagātīgs holīna avots (viena ola = apmēram 300 mikrogrami holīna). Šī viela līdzsvaro smadzeņu un centrālās nervu sistēmas darbību.

6. Olā ir tikai 1.5 grami piesātinātu tauku.

7. Jaunākajos pētījumos arīdzan atklāts, ka pretēji vispārpieņemtajam uzskatam, olu patēriņam uzturā patiesībā nav negatīvas ietekmes uz holesterīna līmeni. Tas saistāms ar tauku daudzumu pārtikā, un, tā kā olas tos satur ļoti mazās devās, hipotēze par olu saistību ar negatīvu ietekmi uz holesterīna līmeni tiek apgāzta.

8. Olas ir viens no retajiem pārtikas produktiem, kas satur D vitamīnu.

9. Šis pārtikas produkts, regulāri uzņemts, var mazināt arī krūts vēža risku. Kādā no pētījumiem atklāts, ka vismaz sešas olas nedēļā mazina šāda veida risku par 44 procentiem!

10. Visbeidzot, olas ir veselīgas mūsu matiem un nagiem, jo tās ir bagātas ar dažādiem vitamīniem un minerālvielām, tostarp, nagu un matu veselumam nepieciešamo B12 vitamīnu.

Health Diaries | Health Information with...